top of page

2010-TALET

Nordens största dansband

2012 firade bandet imponerande 45-års jubileum. Det firades med en fullödig biografi om bandet av dansbandsexperten och programledaren Thomas Deutgen med nytagna bilder av fotograf Lina Haskel. Bonniers fanns på plats en solig dag i Kristianstad när bokreleasen firades, med snittar och bubbel. Samtidigt kom bandets egna röda vin, som snabbt sålde så mycket att det hamnade i Systembolagets ordinarie sortiment.
Men allt var inte snittar och bubbel. Hasse Sigfridssson gick i pension och då valde hans bror Lasse att också sluta i bandet. Ett omvälvande beslut för det gamla kompisgänget som spelat ihop sedan de drack saft och åt kakor för 45 år sen. För Olle och Christer fanns dock inget alternativ, med tanke på den enorma succé som Lasse Stefanz då upplevde. Lösningen hette Joachim Svensson på saxofon och klaviatur samt Henrik Wallrin på sång och bas. Plötsligt hade medelådern sänkts rejält och ett ”nytänt” Lasse Stefanz tog sommarens dansbanor i besittning.
Ett filmteam under ledning av Thomas Deutgen följde bandet den heta sommaren, som också innehöll medverkan i Allsång på Skansen i SVT, Moraeus med mera i Orsa (också SVT), dansgala i Norge och premiärspelning på Gröna Lunds stora scen i Stockholm. Filmen visas inom kort på SVT och då släpps även en dvd, med mängder av låtar inspelade på Öhn Hedesunda utanför Gävle.
Ytterligare ett rött vin, Amarone, släpps och bandets musikaliske motor Christer Ericsson har fortfarande nya vilda idéer kring bandet.

Idag skriver vi 2013. Bandet har fått totalt fyra Grammisstatyetter, musikbranschens finaste pris, den senaste så sent som i februari 2013 för albumet Rocky Mountains. Riktigt hur många guld- och platinaskivor bandet har vet ingen riktigt. Bara att alla skivor, utom en (!) sålt guld. De har spelat in närmare tusen låtar och fått mängder med utmärkelser, inte minst dansbandsbranschens eget pris Guldklaven, som Dansband och Sångare vid flera tillfällen. De har deltagit i Melodifestivalen, tv- och radioprogram, jippon och galor över hela Norden. Slagit publikrekord flera gånger om och är idag en stor nöjesindustri och det band som säljer flest skivor av alla artister i Sverige, alla musikgenrer! Bandet har eget crew med sig på turnéerna, runt 120 jobb per år över hela Norden. Idag blir det biljettrusning när Lasse Stefanz kommer till stan, 46 år efter starten hemma i pojkrummet hos Sigfridssons.

Man skulle kunna tro att bandet är trött på att ännu en fredag förmiddag sätta sig i bussen för att åka 60 mil till någon folkpark, men inte Lasse Stefanz. Deras turnébuss rullar ut från garaget även denna helg, och nästa. Och nästa…

bottom of page