top of page

HISTORIEN OM
LASSE STEFANZ

”-vi ska bli det bästa dansbandet i Sverige”

Det började med en gitarr på postorder, några grytlock och en gammal rörförstärkare. Sedan var bandet bildat och målsättningen klar, ”vi ska bli det bästa dansbandet i Sverige”. Året var 1967 och ungdomarna i Lasse Stefanz drog upp framtidsplanerna över sat och kakor. Tvillingbröderna Hasse och Lasse Sigfridsson hade värvat Olle Jönsson till bandet efter en lyckad audition.

Premiärspelningen blev i en bingopaus och gage i form av bingobrickor!

Något år senare kom Christer Ericsson och Anders Pettersson med. Föräldrarna Sigfridssons hönshus blev replokal och bandet åkte upp och ner i Sverige, ofta för inga pengar, men allt för att bli kända. För att imponera på klasskompisarna körde de ofta runt i byn på lördagsförmiddagarna med släpet påkopplat för att visa att de skulle på turné. Egentligen hade de inga spelningar. Men sakta men säkert fylldes spelplanen med jobb, skoldanser och fester hos Centerns  ngdomsförbund. Lyckan var total när de fick spela nonstop med de stora idolerna Lasse Kents…


På lediga kvällar smög de in på dansbanorna i Skåne där legendariska Flamingokvintetten eller Streaplers spelade. De fanns på plats redan när banden kom och i sina anteckningsblock skrev de ner vilket scenljus Flamingo hade eller vilka kablar Streaplers kopplade in sin anläggning med. Sedan gjorde Lasse Stefanz likadant! 

 

De satsade allt på musiken, men i slutet av 70-talet var uppbrottet och nedläggningen bara några dagar bort. Lasse Stefanz hade börjat spela discomusik och det var ingen hit. Publiken och arrangörerna svek, men då ringde skivbolagsdirektören Bert Karlsson och resten är, som man säger, historia…Idag är Lasse Stefanz Nordens största dansband! 

De har sålt miljontals skivor, vunnit imponerande fyra Grammisar och ett otal Guldklavar (dansbandsbranschens stora pris), medverkat i Melodifestivalen, mängder av radio och tv-program och flera dokumentärer har gjorts. Den 22 ton tunga turnébussen rullar så gott som varje helg iväg från Kristianstad och runt hela Norden. Lasse Stefanz fyller konsertlokaler, ishallar och folkparker i såväl stekande sol som frostiga minusgrader. De levererar taktfast dans- och partymusik, svetten lackar och bootsen är putsade.

Lasse Stefanz är svensk folkpark när den är som bäst, 55 år sen starten!

BILDER
ungabandet-webb 60 tal_edited.jpg

1960
TALET
 

Nr-09_edited.jpg

1970
TALET
 

Nr-26_edited.jpg

1980
TALET
 

1998.I-ett-fotoalbum_edited.jpg

1990
TALET
 

2002.Mi-Vida-Loca_edited.jpg

2000
TALET
 

roadtrip 2016 2010 tal_edited.jpg

2010
TALET
 

LS pressbild 2021 20 tal_edited.jpg

2020
TALET
 

bottom of page